top of page

IkiOma Metsäretki -aistituokioiden matkassa, osa 1: Metsään mieleni halajaaJoskus metsään pääseminen fyysisesti voi olla haasteellista, jopa mahdotonta. Sairastumisen tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi sisätiloista ja ympäröivistä seinistä tulee arkipäivää. Varmasti moni allekirjoittaa sen, että sellaisissa tilanteissa kaipaisi raitista ulkoilmaa ja luontoa, moni erityisesti metsää – olemmehan tunnetusti ”metsäkansaa”, vaikkakin hyvin moninaista senkin suhteen. On luonnotonta olla irrallaan sellaisista luontoympäristöistä, joihin olemme evoluution aikana kehittyneet, kiinnittyneet ja sopeutuneet. Aistimme tarvitsevat säännöllisesti luonnon tarjoamia lempeitä ärsykkeitä, jotka rauhoittavat ja palauttavat, mutta myös aktivoivat sopivissa määrin.


Kuvakaappaus IkiOma Metsäretki -videolta. Polun varrelta löytyy aihkipetäjä. Videon kuvaus ja editointi Johannes Myllymäki, Olohuonetuotanto.


Meneillään olevassa IkiOma LuontoLoikka -hankkeessa olemme kehittäneet tarinallistettua metsäretkeä sisätiloissa toteutettavaksi. Näissä IkiOma Metsäretki -aistituokioissa hyödynnämme ja yhdistämme virtuaalista luontoa ja oikeita metsän antimia: on tervasta, havuja, sammalta, lähdevettä, mustikoita, naavaa, suopursua jne. Metsäretken edetessä kaikille aisteille on tarjolla jotakin elvyttävää sekä virkistävää.


Uskomme, että aistien herättämät tunteet ja muistot vahvistavat ikääntyvien läsnäolon ja olemassaolon tunnetta, lievittävät alakuloa sekä tukevat vuorovaikutusta ja osallisuutta. Kokeilujakson aikana myös seuraamme näiden vaikuttavuutta muutamalla mittarilla ja havainnoiden. Toivomme myös, että saamme lisää ideoita siihen millaisiin erilaisiin tarpeisiin aistituokiolla voidaan vastata. Voisiko se syventää myös hoitohenkilökunnan ymmärrystä ikääntyneen luontosuhteesta ja lisätä esimerkiksi turvan tunnetta ja luottamusta? Olisiko siitä apua kivun lievittämiseen tai voisiko se toimia omaisen ja ikääntyvän yhteisenä ja kenties elämänehtoon viimeisenä elämysretkenä? Toivottavasti tämä matka avartaa meidän kaikkien mieltä ja lisää ymmärrystä siitä miten vaikuttavia myös sisällä toteutetut ja virtuaalisetkin luontokokemukset ovat.


Voisiko se syventää myös hoitohenkilökunnan ymmärrystä

ikääntyneen luontosuhteesta ja lisätä esimerkiksi turvan tunnetta ja luottamusta? Olisiko siitä apua kivun lievittämiseen tai voisiko se toimia omaisen ja ikääntyvän yhteisenä ja kenties elämänehtoon viimeisenä elämysretkenä?


Kuvakaappaus IkiOma Metsäretki -videolta. Erä- ja luonto-opas HyvänTähen Teijo johdattelee metsän siimekseen ja availee luonnon aarrearkkua sydämellisellä persoonallisuudellaan.


Saimme jo esimakua aistituokioiden tarpeellisuudesta viime vuoden lopulla, kun testasimme edintointivaiheessa ollutta videota mm. päivätoimintaryhmissä ja Monikko ry:n maahanmuuttajille suunnatuissa ikääntyvien ryhmissä. Palaute on ollut kiittävää ja myös sydäntä läikyttävää, kuten erään rouvan toteamus metsäretken päätteeksi: “Elin niin mukana koko videon, etten tiennyt teistä muista mitään!" Ja eräs toinenkin ikääntynyt uppoutui mukaan: "Ihan kuin olisi päässyt omille metsäkävelyille videon mukana". Videolla metsän siimekseen johdattava erä- ja luonto-opas HyvänTähen Teijo Haapakoski on saanutkin erityisesti kiitosta: on sadellut kehuja, aplodeja, on laulettu mukana, tervehditty ja vilkutettu myös heipat. Moneen kertaan on todettu, että tulee tunne kuin oikeasti seuraisi Teijoa polulla – “perässä käveltiin”. Hattuakin on ihasteltu. Ikääntyneet olivat myös sitä mieltä, että tämä olisi monelle tarpeellista: “Sänkypotilaille pitäisi saada tämä video”.


IkiOma Metsäretki -aistituokioita toteutetaan ryhmämuotoisesti aistiviikkojen aikana. Aistiviikkoja tullaan järjestämään yhdeksässä palvelutalossa ympäri Keski-Suomea. Tällä blogimatkalla avaan kuulumisia aistituokioista ja millaisia kokemuksia niistä saadaan. Luvassa on varmasti oivalluksia liittyen aisteihin, luonnon hyvää tekeviin vaikutuksiin sekä metsän merkitykseen.


Ensimmäinen aistiviikkokokeilu alkaa nyt helmikuussa Kauramäen kylässä. Kerron siitä ja aistien tärkeydestä lisää seuraavassa osiossa. Pysythän matkassa mukana!


Metsän siimeksestä

Salla Partala

projektiasiantuntija

IkiOma LuontoLoikka -hanke

 

PS. IkiOma Metsäretki -videon pääsee katsomaan yhdistyksen YouTube -kanavalta.

Huom! Jos haluat näyttää videota ryhmille (esim. palvelutalot), otathan yhteyttä niin lähetämme sinulle ladattavan version. Laita viestiä sähköpostiin salla.partala(at)ikiomaika.fi


Kuvakaappaus IkiOma Metsäretki -videolta. Tiesitkö, että Japanissa auringon valon siivilöitymiselle lehtien läpi on oma sanansa "komorebi".

Comments


bottom of page