top of page
Search

IkiOma Metsäretki -aistituokioiden matkassa, osa 2: Aistien moninaisuus ja ainutlaatuisuus

  • laurakymalainen
  • Mar 6
  • 2 min read

Olemme toteuttaneet IkiOma Metsäretki -aistituokioita tähän mennessä viidessä eri palveluasumisen yksikössä ympäri Keski-Suomea. Aistituokiot on otettu innostuneesti vastaan, ja palaute niistä on ollut myönteistä. Yksikön asukkaat ovat silmin nähden nauttineet retkistä, mikä on ilahduttanut myös henkilökuntaa ja läheisiä. Henkilökunta on myös kertonut saaneensa metsäretkien aikana arvokasta tietoa esimerkiksi asukkaiden historiasta. Metsäretket ovat osoittautuneet toimiviksi ja merkityksellisiksi niin miehille kuin naisille.


Käytännössä metsäretket on toteutettu niin, että samaisessa palveluasumisen yksikössä on käyty viikon aikana kolme kertaa. Jokaisella käynnissä on katsottu IkiOma Metsäretki -video, mutta keskittyen eri kerroilla eri aisteihin. Ensimmäisellä kerralla tuokion aikana videota on pysäytetty valituissa kohdissa ja keskitytty tuoksuttelemaan videollakin vilahtavia metsän tuoksuja kuten tervasta, koivua ja suopursua. Toisella kerralla on keskitytty makustelemaan erilaisia metsän antimia esimerkiksi kuusenkerkkää, lähdevettä ja mustikoita. Viimeisellä kerralla on tunnusteltu tuttuja metsän aarteita kuten käpyjä, naavaa ja sammalta. Näin tuokion aikana koetut aistielämykset yhdistyvät videon tarinaan. Ikääntyvä, joka ei välttämättä olisi kovin innostunut esimerkiksi pitelemään kiveä kädessä muutoin, saattaakin alkaa kiveä kokeilemaan, kun videolla eräopas innostuu heittelemään leipäkiviä kauniin kimmeltävään jokeen.


Metsätuokiomme ovat nostaneet esille tuokioihin osallistuneiden yksilöllisiä piirteitä ja tarpeita kuten aistimieltymyksiä sekä metsän ja luonnon merkityksen moninaisuutta.

Erityisesti mielenkiintoista on ollut seurata osallistujien aistimieltymysten moninaisuutta ja ainutlaatuisuutta. Kivissä on nähty ihmishahmoja ja metsän aarteista on tuokioiden yhteydessä loihdittu myös asetelmia, kuten linnunpesiä sammaleesta ja kiehisistä. Osalle käpyjen ja naavan hypistely on luontaista ja mieluisaa. Jotkut taas selvästi nauttivat “silmillä syöden” ja ovat lumoutuneet yksistään metsän estetiikasta, niin kauneudesta kuin äänistä. Useille merkitykselliseksi ovat nousseet tuoksut ja niiden herättämät muistot. On ollut tärkeää saada kertoa omista luontoon kytkeytyvistä elämän varren muistoista ja tulla nähdyksi noiden tarinoiden kautta. 

Aistimieltymyksillä ja -tottumuksilla on tutkitustikin suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja arkeen. Moniaistillinen metsäretki voikin tukea palveluasumisen yksikön henkilökuntaa, esimerkiksi virikeohjaajaa, ymmärtämään syvemmin yksikön asukkaiden yksilöllisiä aistitottumuksia ja -mieltymyksiä ja niiden vaikutusta juuri hänen arjessaan ja toiminnassaan. Yksilölliset aistitottumukset ja -mieltymykset voivat myös aiheuttaa erilaisia reaktioita esimerkiksi vuorovaikutustilanteissa. Tällaisen tiedon avulla on paremmat mahdollisuudet tukea osallisuutta ja mielekästä arkea.



Suomessa on viime vuosina alettu syvällisemmin ymmärtää aistimusten vaikutuksia ihmisen olotilaan ja käyttäytymiseen. Erilaisia keinoja on kehitetty jo ja kehitetään edelleen, mm.:

Jos aihe kiinnostaa syvemmin, kannattaa tutustua muun muassa Turun rakenteilla olevaan uuteen psykiatriseen sairaalaan, johon kehitetään aistimodulaatiohuoneita. Lue lisää: Aistimukset osana ikääntyvien mielenterveyttä (https://talkbystudents.turkuamk.fi/toimintaterapia/aistimukset-osana-ikaantyneen-mielenterveytta/



 
 
 

Comments


bottom of page